Miten voin hakea lainaa netistä?

Lainan hakeminen on nykyään tehty erittäin helpoksi ja nopeaksi, vaikkapa esimerkiksi internetin avulla. Taakse menneisyyteen ovat jääneet ne ajat, kun laina neuvoteltiin aina pankissa pankinjohtajan tai pankkivirkailijan kanssa erillisessä lainaneuvottelussa. Nykyään lainan hakeminen onnistuu lähes joka paikassa yksinkertaisella verkkohakemuksella. Lähes kaikki pankit ja rahoituslaitokset myöntävät vakuudettomia lainoja ilman erillisiä pankkitapaamisia. Vakuudelliset lainat, kuten asuntolaina vaativat yleensä aina erillisen lainaneuvottelun pankin tai muun rahoituslaitoksen kanssa.

Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen lainan ottamista?

Ennen lainan ottamista kannattaa miettiä muutamia asioita tarkasti. Olemme koonneet tähän lyhyen muistilistan lainanhakijalle. Jokaisen lainanottajan kannattaa käydä tämä lista tarkasti läpi mielessään ennen lainan nostamista.

Kuinka paljon lainaa oikeasti tarvitset

Mietin tarkasti miten paljon lainarahaa oikeasti tarvitset ja kuinka suurta lainaa sinun on mahdollista maksaa takaisin. Liian suuren lainan ottamisessa ei ole mitään järkeä. Ennen lainan nostamista kannattaakin varmistua siitä, että pystyt varmasti maksamaan nostamasi lainan takaisin ja et saata henkilökohtaista talouttasi liian tiukille lainan takaisinmaksun kanssa. Laske siis tulot ja menot tarkasti niin saat selville, kuinka paljon sinulle jää rahaa lainan takaisinmaksua varten. Laskelmiin kannattaa jättää hieman pelivaraa yllättävien kulujen varalle. On siis parempi laskea omat kulut hieman yläkanttiin kuin alakanttiin. Näiden laskelmien tarkoitus on antaa sinulle tietoa siitä, kuinka paljon isoissa kuukausierissä pystyt maksamaan lainaa takaisin.

Mistä lainan kannattaa ottaa?

Vastaus tähän kysymykseen ei ole aivan yksiselitteinen, mutta pyrimme antamaan sinulle tässä hieman vinkkiä miten kannattaa ehkä toimia. Osa kuluttajista ottaa aina lainansa vain ja ainoastaan omasta pankistaan. Yleensä nämä ihmiset kuvittelevat sen olevan paras ja myöskin edullisin vaihtoehto. Yleensä totuus on kuitenkin toinen. Lainan ottamisessa pätee sama vanha totuus eli kilpailuttamalla saadaan aikaan suurin säästö.

Vertaile ja kilpailuta eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamat lainat ennen lainan ottamista. Kilpailuttamalla lainasi huomaat hyvin selvästi miten suuria eroja eri pankkien ja luottolaitosten välillä on. Usein oma pankki ei olekkaan se edullisin paikka ottaa lainaa. Mitä suurempaa lainaa haet sitä suuremmiksi pienetkin erot koroissa ja kuluissa muodostuvat. Lainat voit kilpailuttaa helposti netissä palvelumme avulla.

Mihin lainaa kannattaa ottaa?

Lainaa ei kannata ottaa mihinkään turhaan asiaan, kuten esimerkiksi shoppailuun tai uhkapelien pelaamiseen. Uutta lainaa ei myöskään missään nimessä kannata ottaa vanhojen lainojen maksamiseen ellei aikomuksena ole yhdistää lainoja ja sitä kautta saada oma talous kuntoon. Useat samanaikaisesti otetut lainat vaikeuttavat talouden pitoasi ja niistä seuraa hyvin usein myös velkakierre ja maksuhäiriömerkin, ellet pysty maksamaan useita lainoja takaisin niiden edellyttämällä tahdilla. Asiakastiedon tilastojen mukaan vuoden 2017 lopussa Suomessa yli 374 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä. Tilastojen mukaan trendi on myöskin valitettavasti kasvava.

Lainan käyttötarkoitusta kannattaa siis miettiä tarkasti. Järkeviä käyttötarkoituksia voivat esimerkiksi olla asunnon tai auton ostaminen, remontointi tai lainojen yhdistäminen. On toki mahdotonta puhua jokaisen lainanottajan puolesta ja nimetä vain oikeita lainan käyttötarkoituksia, sillä jokainen ihminen päättää itse loppujen lopuksi sen, mikä on on järkevä tarkoitus ja mikä ei.

Sovita takaisinmaksuaika itsellesi sopivaksi

Kun otat lainaa joudut miettimään lainan takaisinmaksuaikaa eli sitä aikaan mihin mennessä olet maksanut lainaamasi summan takaisin pankille tai rahoituslaitokselle. Lainan takaisinmaksu kannattaa sovittaa omiin tuloihin tarkasti. Liian lyhyt maksuaika voi asettaa henkilökohtaisen taloutesi liian tiukille, kun taas liian pitkä maksuaika nostaa lainan kuluja korkomenojen ja muiden kulujen muodossa. Suosittelemme, että teet realistisen arvion omasta maksukyvystäsi ja siitä millaisella aikataululla takaisinmaksu onnistuu ilman, että oma taloutesi vaarantuu. Suosittelemme, että jätä hieman pelivaraa yllättäviä menoja varten.

Leave a Comment