Skip to content

Lainaa edullisemmin: Kilpailuta yli 25 eri pankkia ja luotonantajaa!

Hae lainaa netistä helpommin! Kilpailuta 25 eri pankkia ja luotonantajaa yhdellä hakemuksella!

1. Täytä lainahakemus

2. Valitse paras lainatarjous

3. Nopea luottopäätös

4. Saat rahat pankkitilillesi

Luotonmyöntäjät tekevät tarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella välillä minimissään 4,5 % ja maksimissaan 50,5%. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-15 vuoden välillä. Tarjottavat summat ovat 500 € – 60.000 €. Esimerkki luoton kustannuksista: Luoton ollessa 10 000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 210 €. Kuukausierään lisätään 5 € laskutuslisä ja 49€ avausmaksu. Luoton kokonaiskustannus on tällöin 12 950 €. Nimelliskorko on 9,50 % ja todellinen vuosikorko 11,27 %.

Ennen lainan hakemista, lainanhakijan on hyvä suunnitella lainan takaisinmaksua. Tätä helpottamaan netistä löytyy useita erilaisia lainalaskureita. Lainalaskurin avulla voi laskea suuntaa antavasti lainan korkokulut ja takaisin maksettavien kuukausierien suuruutta.

Lainalaskuri löytyy lähes jokaiselta lainaa tarjoavalta verkkosivulta. Esimerkiksi jokaisen pankin verkkosivuilta löytyy lainalaskuri, jonka avulla voidaan laskea mm. asuntolainan lyhennysten suuruutta ja laina-aikaa.

Lainan todelliset kustannukset

Lainan todellisiin kustannuksiin eli lainan todelliseen vuosikorkoon vaikuttavat kaikki lainan kustannukset. Näitä kustannuksia ovat esimerkiksi tilihoitomaksut, tilin avausmaksut ja muut lainan hoitokulut, kuten laskutuslisät ynnä muut mahdolliset kulut. Kulujen lisäksi todelliseen vuosikorkoon kuuluu tietenkin lainan nimelliskorko ja mahdollisesti pankin tai rahoituslaitoksen marginaali. Näistä edellä mainituista kohdista muodostuu lainan todellinen vuosikorko.

Nimelliskorkon määritelmä on Wikipedian mukaan korko, josta ei ole huomioitu inflaation tai deflaation vaikutuksia. Nimelliskorko on lainanantajan määrittelemä korko lainatulle summalla. Se ei ota huomioon lainan muita kustannuksia toisin kuin todellinen vuosikorko.

Lainojen korkoja ja kuluja vertaillessa kannattaa miettiä kumpaa katsoo, nimelliskorkoa vai todellista vuosikorkoa. Näissä kahdessa edellä mainituissa on suuri ero. Useat lainalaskurit näyttävät lainan nimelliskoron ja eivät ota huomioon lainan todellisia kustannuksia. Useat lainalaskurit näyttävät kyllä todellisen vuosikoronkin eli kannattaa katsoa tarkasti mitä laskuri oikeasti näyttää. Tässä yksi esimerkki lainalaskurista, joka näyttää lainan todellisen vuosikoron.

Lainalaskuri ei tee lainapäätöstä

Lainanlaskuri ei päätä lainasi korkoa vaan sen avulla sinun on mahdollista laskea ja suunnitella sinulle sopivaa laina-aikaa ja lainasummaa sekä lainan takaisinmaksua. Jokainen pankki ja rahoituslaitos tekee lainanpäätöksen, joka perustuu hakijan pankille tai rahoituslaitokselle ilmoittamiin tietoihin. Lainatarjous on aina henkilökohtainen ja siihen vaikuttavat useat eri tekijät.

Lainatarjoukseen vaikuttavia tekijöitä ovat mm. lainahakijan tulot ja menot. Menot pitävät sisällään asumisen, elämisen ja mahdollisten muiden lainojen takaisin maksamisen. Edellä mainittujen lisäksi pankit ja rahoituslaitokset arvioivat hakijan taloudellista tilannetta kokonaisuutena. Vakituinen työ ja sitä kautta vakituiset tulot mahdollistavat helpomman huomattavasti edullisemman lainan saamisen hakijalle. Lisäksi lainan suuruudesta riippuen pankit ja rahoituslaitokset voivat vaatia lainalle vakuuksia. Esimerkiksi asuntolainoissa ostettava asunto toimii aina lainan vakuutena. Yleensä pienempiä lainoja aina 60 000€ on mahdollista saada ilman vakuuksia. Mikäli lainanhakijalla on maksuhäiriömerkintä, tarkoittaa tämä lähes aina sitä, että lainaa ei ole mahdollista saada ollenkaan.

Lainalaskurin avulla lainahakijalla on siis mahdollista ainoastaan suunnitella ja laskea lainan takaisinmaksuaikaa ja lainan lyhennysten suuruutta. Lainalaskuri ei tee luottopäätöstä eli mikäli haluat selvittää lainan oikeat kulut ja maksuerien suuruuden kannattaa tehdä lainahakemus. Lainahakemuksen tekeminen ei sido ottamaan lainaan missään vaiheessa. Lainahakemuksella sinun on mahdollista ikään kuin oikeasti testata oma luottokelpoisuutesi pankkien ja rahoituslaitosten silmissä.

Faktaa todellisen vuosikoron laskemisesta

Todellinen vuosikorko on tunnusluku, jonka avulla voidaan vertailla lainojen korkoja helposti. Se kuvaa lainan vuotuista korkoprosenttia ja se sisältää lainasta perittävät korot ja muut kulut ja maksut, kuten esimerkiksi laskutuslisät ja tilinhoitomaksut. EU-direktiivi velvoittaa ilmoittamaan lainan todellisen vuosikoron lainailmoituksissa. Suurin osa lainoja tarjoavista tahoista tekeekin tämän, mutta kuten jo aikaisemmin mainitsin kaikki eivät. Osa usein hyvin pieniä lainoja tarjoavien lainaajien lainalaskureista laskee lainan kustannukset vain nimelliskorolla. Lisätietoa lainan todellisen vuosikoron laskemisesta löytyy esimerkiksi Wikipediasta. Suomen oikeusministeriön on myöskin asettanut todellisen vuosikoron laskennalle tietyt säännökset.

Todellisen vuosikoron laskentakaava löytyy tästä. Todellinen vuosikorko määräytyy ratkaisemalla yhtälöstä X.

X = todellinen vuosikorko
m = viimeisen nostoerän järjestysnumero
k = nostoerän numero, joten 1 ≤ k ≤ m
Ck = nostoerän k määrä
Tk = vuosina ja vuosien osina ilmaistu ensimmäisen nostoerän nostopäivän ja kunkin myöhemmän nostoerän nostopäivän välinen aika, joten t1 = 0
m’ = viimeisen takaisinmaksun tai maksun numero
l = takaisinmaksun tai maksun numero
Dl = takaisinmaksun tai maksun määrä
Sl = vuosina ja vuosien osina ilmaistu ensimmäisen nostoerän nostopäivän ja kunkin takaisinmaksun tai maksun maksupäivän välinen aika.