Pikalainaksi luokitellaan tyypillisesti ilman vakuuksia heti myönnettävä 50- 1000 euron rahalaina, joka on tarkoitus maksaa takaisin nopeasti. Jokaisella lainayrityksellä on omat korkonsa ja kustannuksensa, joten pikalainoja vertailemalla säästää huomattavasti rahaa.

Vuonna 2014 pikalainoja myönnettiin Suomessa 166 miljoonan euron arvosta. Uusia pienlainoja myönnettiin vuoden aikana 410 878 kappaletta, keskimääräisen maksuajan ollessa 81 vrk. Pikalainoja myöntäviä yrityksiä oli vuoden 2014 lopussa tilastokeskuksen listauksessa 47 kappaletta.

Kenelle pikalainaa myönnetään?

Pikavipin saamisen edellytys on Suomen kansalaisuus ja täysi-ikäisyys. Pikalainaa haettaessa lainafirmat tarkistavat hakijan luottotiedot, joten sellaiset hakijat, joilla on maksuhäiriömerkintä eivät voi saada pikaluottoa. Jos luottotiedot ovat kunnossa, ei lainan saamiselle ole estettä, sillä muu vakuus on tarpeeton. Siksi pikavippi on rahoitusvaihtoehto esim. opiskelijalle tai muulle vähätuloiselle.

Lyhyesti sanottuna: lainan hinta. Eri lainayhtiöiden korot vaihtelevat merkittävästi, joten tärkein askel ennen lainan ottamista on pikalainavertailu. Suomen lainsäädännön mukaan pikalainojen todellinen vuosikorko ei saa ylittää 50 %, mutta tuon katon alla lukemissa on suuria eroja. Lisäksi monilla yhtiöillä on omat tarjouksensa, jos olet uusi asiakas ja haet ensilainaa.

Pääsääntöisesti lainanantajayrityksiin voi luottaa, sillä pikavippien myöntäminen on Suomessa tarkoin valvottua ja säädeltyä. Jokaisen pienlainoja myöntävän luotonantajan tulee rekisteröityä luotonantajarekisteriin. Uudet yhtiöt tarkistetaan rekisteröinnin yhteydessä, ja epäselvissä tapauksissa yhtiö voidaan poistaa rekisteristä. Luoton tarjoaminen ilman rekisteriin kuulumista on rangaistava teko.

Yleisin tapa hakea pikavippiä on luottoyrityksen nettisivusto. Verkkolainaa haetaan yleisimmin pankkitunnuksilla, joten lainaa voi saada ilman puhelinta. Jotkut lainanantajat mahdollistavat lainan hakemisen myös ilman pankkitunnuksia. Käytännössä jokaiselle yli 18-vuotiaalle suomalaiselle myönnetään pikalaina, jos hänellä ei ole maksuhäiriömerkintää.

Pikalainaa voi hakea myös tekstiviestillä tai soittamalla lainayhtiön asiakaspalveluun. Tekstivippi edellyttää yleensä sitä, että hakija on jo luotonantajan rekisterissä.

Jos haet lainaa klo 23 jälkeen, voit saada rahat tilillesi vasta klo 07 aamulla.

Korot – eli miksi nopea takaisinmaksu kannattaa

Mitä kauemmin lyhennät lainaasi takaisin, sitä enemmän joudut siitä maksamaan. Siksi nopea takaisinmaksu on halvin tapa hoitaa vippi pois. Pikaluottojen korkeiksi mielletyt korot perustuvat niiden lainantanajalle sisältyvään riskiin, mutta myös velvollisuuteen ilmoittaa lainan todellinen vuosikorko. Usein 50 %:iin nouseva todellinen vuosikorko ei kuitenkaan toteudu nopeasti takaisin maksettavalle pikavipille, vaan toteutunut korko sivukuluineen voi jäädä 5-10 % lainasummasta. Esimerkiksi: jos maksat 100 euron vippisi takaisin viikossa, sen hinta voi tyypillisesti olla sinulle 110 euroa. Jos taas takaisinmaksussasi kestää vuoden, voi lainan kokonaishinta olla 150 euroa, koska lainan korot ja kulut juoksevat 12 kk.

Tarkistuslista ennen pikalainan ottamista

-Mieti, paljonko lainaa tarvitset. Maksat korkoa koko lainasummasta, joten “ylimääräisen” ottaminen voi tulla kalliiksi. Pikalainan hakeminen yllättävään menoon on normaalia, mutta jos huomaat tukeutuvasi pikavippeihin jatkuvasti tai maksat niillä edellisiä pikaluottoja, on niistä tullut sinulle kallis ja ongelmallinen harrastus. Älä siis ota pikalainaa, ellet todella tarvitse sitä. Esimerkiksi yllättävä kodinkonehankinta kannattaa usein tehdä korottomalla osamaksulla pikavipin sijaan.

  • Tee suunnitelma lainan takaisinmaksusta. Yleisin ja paras suunnitelma on lyhentää vippiä tai maksaa se pois seuraavasta palkasta. Jos tiedossasi ei ole tulonlähteitä, älä ota lainaa.
  • Varmistu lainayhtiön luotettavuudesta ja lue sopimusehdot. Tutustumalla huolellisesti lainaehtoihin tiedät mihin sitoudut, ja onko niissä jotain mikä sinulta jäi huomaamatta. Tarkista myös, mitä lainayhtiöstä sanotaan netissä ja minkälaisia kokemuksia muilla siitä on. Jos keskustelusta käy ilmi, että yhtiöllä on poikkeuksellisen paljon epäselviä tai kiistanalaisia lainatapauksia, kannattaa kyseistä firmaa välttää.
  • Tee pikalainavertailu. Koska lainojen hinnoissa ja maksuajoissa on suuria eroja, säästät vertailulla selvää rahaa. Edullisin pikalaina selviää lainatarjouspyyntömme avulla helposti ja nopeasti.
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search